Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Sin City - Αμαρτωλή Πόλη (2005)


Το Sin City πρόκειται για ένα κινηματογραφικό αριστούργημα του Αμερικάνικου σινεμά. Αποτελεί πιστή μεταφορά του πασίγνωστου κόμικ του Φρανκ Μίλλερ στην μεγάλη οθόνη. Ας ξεκινήσουμε με λίγα λόγια για την υπόθεση.

Οι τρεις ιστορίες του έργου διαδραματίζονται στην Basin City( το πλήρες όνομα της). Οι περιπέτειες των διάφορων περίεργων τύπων που ζουν στην πόλη-συνώνυμο της εγκληματικότητας είναι το κυρίαρχο θέμα της ταινίας. Ένα συνταξιούχος αστυνομικός που προσπαθεί να σώσει ένα κοριτσάκι από τα χέρια ενός πλούσιου παιδεραστή, ένας περιθωριακός, άσχημος και μισότρελος εγκληματίας που ψάχνει να βρει τον δολοφόνο της μοναδικής γυναίκας που του έδειξε λίγη τρυφερότητα στη ζωή του και η προσπάθεια ενός πρώην δολοφόνου να σώσει τις πόρνες της πόλης από την οργή των αστυνομικών μετά την δολοφονία ενός εξ αυτών.

Το Sin City από την πρώτη στιγμή σε κερδίζει και η παρακάτω εναρκτήρια σκηνή της ταινίας, που σκηνοθέτησε ο Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ , λέγεται ότι έπεισε τον Φρανκ Μίλλερ να συμμετέχει στην σκηνοθεσία της.


Πρώτα από όλα, η noir ατμόσφαιρα της ταινίας είναι φανταστική. Αν είχε σκηνοθετηθεί μερικές δεκαετίες νωρίτερα και δεν είχε την ''στάμπα'' της εμπορικότητας και την υποβαθμισμένη ετικέτα του κόμικ στοιχείου θα θεωρούνταν ήδη από τις κορυφαίες στο είδος της.

Τα χρώματα και η εναλλαγή τους κυριολεκτικά σε μαγεύουν. Με βάση το ασπρόμαυρο και με πινελιές χρώματος στα πιο τέλεια σημεία( πχ. το κόκκινο φόρεμα της Shelton, η κόκκινη καρδιά του κρεβατιού που έκανε έρωτα ο Marv με την Goldie, η εναλλαγή πράσινου, μπλε, κίτρινου και κόκκινου στην απίθανη σκηνή στο αμάξι με τον Dwight και τον Jackie Boy, το σιχαμένο κίτρινο του Yellow Bastard κτλ ).

Η σκηνοθεσία του Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ είναι αναπάντεχα καλή, αν και πρέπει να δώσουμε και ένα μεγάλο credit στον Κουέντιν Ταραντίνο ο οποίος εμφανίζεται με ένα σκηνοθετικό guest(!). Βεβαίως, η συμμετοχή του Φρανκ Μίλλερ( ενός θρύλου της ένατης τέχνης και δημιουργού του κόμικ ) στην σκηνοθεσία αποτελεί εχέγγυο ποιότητας.


Το cast της ταινίας είναι καταπληκτικό και απαρτίζεται από την αφρόκρεμα του Χόλιγουντ. Κρατήστε την αναπνοή σας και έχουμε και λέμε. Μπρους Γουίλις, Μίκι Ρουρκ, Κλάιβ Όουεν, Μπενίσιο Ντελ Τόρο, Ελάιζα Γουντ, Τζέσικα Άλμπα, Μάικλ Μάντσεν, οι αδικοχαμένοι Μάικλ Κλαρκ Ντάνκαν και Μπρίτανι Μέρφι και πολλοί άλλοι αποτελούν μια κινηματογραφική Dream Team στα χέρια και στα όνειρα κάθε σκηνοθέτη.

Οι ερμηνείες όλων των ηθοποιών είναι σε πολύ καλό επίπεδο, αλλά ιδιαίτερη μνεία θα κάνω στον Μίκι Ρουρκ ο οποίος απογειώνει τον χαρακτήρα του, ίσως γιατί σε μεγάλο βαθμό παίζει και τον εαυτό του. Οι Ντελ Τόρο και Όουεν είναι εκπληκτικό δίδυμο και η σκηνή στην τουαλέτα όπου συνυπάρχουν σχεδόν επική.


Η ατμόσφαιρα της παρακμής και της μοναξιάς που σου δημιουργεί η σκοτεινή αυτή πόλη είναι μοναδική και εμπνέει αφόρητα. Βεβαίως, σε μια ταινία που συμμετέχουν οι Ροντρίγκεζ και ο Ταραντίνο δεν γίνεται να μην υπάρχουν αμέτρητες στιγμές βίας και αίμα με το κιλό, αλλά όλα γίνονται με τόσο υψηλό δείκτη αισθητικής που δεν ενοχλεί στο ελάχιστο.

Εξάλλου, πρόκειται για την μεταφορά του κόμικ στον κινηματογράφο και σε αυτό τουλάχιστον μπορούμε να πούμε ότι παίρνουν άριστα. Είναι σαν να βλέπεις τις σελίδες του αυτούσια προσαρμοσμένες στο πανί. Η εικόνα είναι τόσο θελκτική που σχεδόν θα ήθελες να ζεις σε μια παρόμοια πόλη που αντικατοπτρίζει την γοητεία της αστικής κόλασης μιας οποιαδήποτε μεγαλούπολης.


Θα μπορούσα να γράφω με τις ώρες, αλλά θα κλείσω με μερικές από τις αγαπημένες μου ατάκες από το Sin City. Η ταινία είναι άκρως ψυχαγωγική ακόμα και για τους μη-φαν αυτού του είδους και βλέπεται ευχάριστα. Την συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όσους αρέσουν τα film noir και η σκοτεινή αισθητική. Πρόκειται σίγουρα για μια απ'τις καλύτερες ταινίες του 21ου αιώνα και κατέχει δίκαια μια θέση στην σινεφίλ καρδιά μου.

Marv: This is blood for blood and by the gallons. These are the old days, the bad days, the all-or-nothing days. They're back! There's no choices left. And I'm ready for war.

****

Lucille: Prison was hell for you Marv, it's gonna be life this time.

Marv: Hell is waking up every goddamn day and not even knowing why you're here.

****

Priest: ...ask yourself if that corpse of a slut is worth dying for.

Marv: Worth dying for.
[shoots priest]

Marv: Worth killing for.
[shoots him again]

Marv: Worth going to hell for.
[shoots him again]

Marv: Amen.

****

Υ.Γ.

Η καλύτερη ατάκα της ταινίας που θα έπρεπε να είναι και το τυπικό τέλος της, ίσως το μοναδικό ουσιαστικό ψεγάδι της.

John Hartigan: An old man dies. A young woman lives. A fair trade...




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου